Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Korzenna gwiazda w czekoladzie

Skład na 12 porcji: ● 80 g gorzkiej czekolady ● 4 jaja ● 100 g masła ● 150 g cukru ● łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● sok z 1/2 cytryny ● przyprawa do piernika ● 125 g mąki ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 125 g mielonych migdałów ● aromat rumowy ● 200 g mlecznej czekolady.

Reklama

1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z masłem i cukrem na puszystą, gładką masę.

2. W rondelku roztapiamy gorzką czekoladę, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę kawy, kilka kropel aromatu rumowego i przyprawę do piernika, mieszamy. Łączymy z utartymi żółtkami.

3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy. Przekładamy masę czekoladową i wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Pieczemy 45–50 minut w 200ºC. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze 10 minut w formie.

5. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy gwiazdę. Równomiernie rozprowadzamy czekoladę po całym cieście. Kiedy masa zastygnie, posypujemy górę cukrem pudrem.

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.