Reklama
  • Wtorek, 7 lutego 2017 (13:00)

    Kompot ze śliwek

Składniki (8 porcji): ● 300 g suszonych śliwek (polskich) ● 100 g suszonych jabłek ● 50 g suszonych gruszek ● 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu ● 5 goździków ● nieduży kawałek kory cynamonu

Reklama

1. Śliwki opłucz na sicie, przełóż do miski, zalej 3 szklankami wody i namocz na całą noc.

2. Przełóż śliwki do garnka, dodaj pozostałe suszone owoce, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj 20 min na wolnym ogniu. Pod koniec dorzuć goździki i cynamon. Dodaj cukier, a jeśli słodzisz miodem, pamiętaj, by go nie dodawać do gorącego napoju, bo straci cenne właściwości. Kompot podawaj w temperaturze pokojowej z owocami na dnie szklanki.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 75 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 30 dag wiśni, 4 łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.