Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (13:00)

    Kompot ze śliwek

Składniki (8 porcji): ● 300 g suszonych śliwek (polskich) ● 100 g suszonych jabłek ● 50 g suszonych gruszek ● 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu ● 5 goździków ● nieduży kawałek kory cynamonu

Reklama

1. Śliwki opłucz na sicie, przełóż do miski, zalej 3 szklankami wody i namocz na całą noc.

2. Przełóż śliwki do garnka, dodaj pozostałe suszone owoce, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj 20 min na wolnym ogniu. Pod koniec dorzuć goździki i cynamon. Dodaj cukier, a jeśli słodzisz miodem, pamiętaj, by go nie dodawać do gorącego napoju, bo straci cenne właściwości. Kompot podawaj w temperaturze pokojowej z owocami na dnie szklanki.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.