Reklama
  • Piątek, 24 lutego (08:00)

    Kolorowa choinka pachnąca piernikiem

Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki kremówki ● cukier puder ● zielony barwnik

1. Jaja wybijam do miski i miksuję. Dodaję cukier i ucieram. Następnie wlewam olej i mleko, miksuję. Przesiewam wszystkie suche składniki i dodaję do masy, dokładnie mieszam. Na samym końcu dodaję powidła śliwkowe i jeszcze przez chwilę miksuję. Ciasto przekładam do formy w kształcie choinki, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 40 minut w 180ºC.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam, pod koniec dodaję 2 łyżeczki cukru pudru i kilka kropel zielonego barwnika, miksuję.

Reklama

3. Wierzch ostudzonego ciasta smaruję zabarwioną na zielono bitą śmietaną i dekoruję, np. bakaliami.

Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 32 g

Czas przygotowania ok. 70 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.