Reklama
  • Czwartek, 10 grudnia 2015 (11:00)

    Klops z indyka w szynce

1 kg mielonego mięsa z indyka, 250 g mielonej wieprzowiny, 300 g pokrojonych drobno pieczarek, cebula, posiekana szklanka ostrego startego sera, 2/3 szklanki bułki tartej, 2 jajka, roztrzepane, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, łyżka posiekanej natki pietruszki, 10 cienkich plasterków suszonej szynki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, szklanka dżemu z żurawin.

✓ 12 porcji • przygotowanie: 30 min • pieczenie: 40 min • 240 kcal/porcja • 4 zł/porcja

1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Reklama

2 Na patelni podsmaż na oleju pieczarki, cebulę i czosnek (8-10 minut). Przełóż do dużej miski i dodaj mięso, jajka, bułkę tartą, starty ser i natkę pietruszki. Wymieszaj i przypraw do smaku.

3 Podziel mięso na dwie porcje. Z każdej uformuj podłużny „chlebek”. Przełóż je na przygotowaną blachę. Na każdym ułóż pięć plasterków szynki. Wystające końce załóż pod spód.

Piecz 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika na 10 minut przed podaniem.

4 Żurawinę dodaj do bulionu, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut (aż sos zgęstnieje). Podaj z gorącym klopsem.

Małgorzata Ostrowska-Królikowska

Olivia
Więcej na temat:z | ma | pieczenie | szynki | klopsy

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 20 porcji Ciasto: 50 dag mąki • 25 dag masła • 5 dag świeżych drożdży • 10 dag cukru pudru • 2 jajka • 3 żółtka • 5 kropli aromatu waniliowego • 3 łyżki gęstej śmietany. Masa makowa:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.