Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego 2017 (08:00)

    Keksik

Składniki na 10 porcji: ● 5 jajek ● 2 szkl. mąki ● kostka masła ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 30 dag mieszanki bakaliowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilka kropli olejku rumowego ● sól.

1. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli, cukier biały i wanilinowy. Ucierając, wbijaj po jednym jajku. Dolej olejek rumowy.

Reklama

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, po czym dołóż do puszystej masy razem z rozdrobnionymi bakaliami.

3. Przełóż całość do wyłożonej pergaminem keksówki i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

4. Keks wyjmij z formy. Wystudź w pergaminie, a na koniec dowolnie udekoruj.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.