Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (08:00)

    Keksik

Składniki na 10 porcji: ● 5 jajek ● 2 szkl. mąki ● kostka masła ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 30 dag mieszanki bakaliowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilka kropli olejku rumowego ● sól.

1. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli, cukier biały i wanilinowy. Ucierając, wbijaj po jednym jajku. Dolej olejek rumowy.

Reklama

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, po czym dołóż do puszystej masy razem z rozdrobnionymi bakaliami.

3. Przełóż całość do wyłożonej pergaminem keksówki i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

4. Keks wyjmij z formy. Wystudź w pergaminie, a na koniec dowolnie udekoruj.

Kurier TV

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.