Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia 2016 (15:00)

    Karp w galarecie z rodzynkami

Składniki na 8 porcji: ● sprawiony duży karp ● pęczek włoszczyzny ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● pół czerwonej papryki ● natka pietruszki ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu; do dekoracji: ● sałata

❶ Warzywa obierz i umyj, a rybę dokładnie opłucz.

Reklama

❷ Do garnka z zimną wodą włóż warzywa, wsyp łyżkę rodzynek, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie dodaj pokrojonego na porcje karpia. Gotuj całość około 20 minut.

❸ Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, by spęczniała.

❹ Ugotowanego karpia wyjmij, wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę.

❺ Odrobinę letniej galarety wlej na półmisek i ostudź. Na tym ułóż pokrojone na zapałkę warzywa z włoszczyzny, pociętą na kawałki czerwoną paprykę, natkę oraz dzwonka ryby. Posyp całość resztą rodzynek, obłóż plastrami cytryny i liśćmi sałaty.

❻ Zalej potrawę pozostałą tężejącą galaretą i schłodź.

Czas przygotowania: 120 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 260. Stopień trudności: trudne.

Telemax
Więcej na temat:rp.

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.