Reklama
  • Piątek, 8 stycznia 2016 (15:00)

    Karp w galarecie

Składniki dla 4 osób: 8 porcji karpia • marchewka • pietruszka • 1/2 selera • ziele angielskie • listki laurowe • 6 łyżeczek żelatyny • 2 białka (na 1 l wywaru) • 1 łyżka octu (na 1 l wywaru) • sól • pieprz

Reklama

1. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zagotować w 2 l osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.

2. Oczyścić porcje karpia, nacinając skórę w kilku miejscach. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować 20 minut. Wyjąć rybę, zdjąć skórkę, usunąć ości. Ułożyć na półmisku.

3. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet, ubite białka. Doprawić, gotować, mieszając. Przecedzić przez sito i gęstą gazę. Zalać rybę. Chłodzić.

Czas: około 1,5 godziny.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rp.

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.