Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Karkówka ziołowo-czosnkowa

Składniki na 6 porcji: 1,2 kg karkówki albo chudej łopatki, po 2 gałązki natki pietruszki, bazylii, majeranku, tymianku i oregano, 1 mała gałązka rozmarynu, 4 łyżki startego sera typu parmezan, 2 obrane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 4–5 łyżek oleju, 1 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, mielony biały pieprz.

Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 490 kcal. Cena porcji: 4,20 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Zioła opłucz, osusz, oderwij od gałązek igiełki rozmarynu oraz listki natki, bazylii, tymianku i oregano. Drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 3 łyżkami oleju, startym parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.

Jeśli lubisz, możesz dodać mielone migdały albo posiekane pestki słonecznika. Dodaj wtedy trochę więcej oleju, aby masa miała konsystencję pasty.

2. Karkówkę umyj pod bieżącą wodą. Mięso wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron pastą ziołowo-czosnkową. Obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.

3. Zamarynowaną pieczeń posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Podlej bulionem. Piecz około godziny. W czasie pieczenia często polewaj mięso sosem z dna brytfanki.

Podawaj na gorąco z ziemniakami albo (po wystudzeniu) jako wędlinę z dodatkiem zimnego sosu śmietanowego lub jogurtowo- -czosnkowego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 35 sztuk: 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, sól, 2 jajka, 30 dag mąki pszennej, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, lukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.