Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Kakaowiec z cytrynową nutką

Składniki na 12 porcji: 15 dag mąki pszennej, 15 dag miękkiego masła, 1 szkl. cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 15 dag ulubionych bakalii, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżki otartej skórki cytrynowej, cukier puder i bakalie do dekoracji.

Reklama

1. Składniki z lodówki wyjmij wcześ niej, by były w tempe raturze pokojowej. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, ostudź. Wszystkie bakalie posiekaj dość drobno. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżką mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Resztę mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszaj i przesiej przez sitko. Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na jasny, puszysty krem. Nie przerywając ucierania, wbijaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę. Wszystko krótko, ale dokładnie wymieszaj mikserem.

2. Do masy przesyp przesiane suche składniki. Wymieszaj mikserem na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodaj bakalie, skórkę z cytryny i wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piecz ok. 65 minut.

3. Keks przestudź, ostrożnie wyjmij z foremki i ułóż na krat- ce kuchennej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp ulubionymi bakaliami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.