Reklama
  • Piątek, 24 lutego (08:00)

    Kakaowe ciastka z gałązkami w śniegu

Skład na 10 sztuk: Ciasto ● 1/2 kg mąki tortowej ● 1/2 kostki masła ● 5 żółtek ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru pudru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao. Lukier ● 2 białka ● szklanka cukru pudru ● kilka kropel soku z limonki

Reklama

Wartość odżywcza sztuki 250 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 74 g

1. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka, masło, cukier puder, olej i zagniatam, żeby składniki się połączyły. Z ciasta formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 15 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i za pomocą foremek w kształcie gwiazdek lub kół różnej wielkości wycinam ciasteczka. Układam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia według wielkości – duże gwiazdki z dużymi, małe z mniejszymi. Piekę 20 minut w 180ºC.

3. Białka ucieram z cukrem pudrem na gładki lukier. Pod koniec dodaję sok z limonki, mieszam.

4. Ostudzone ciasteczka smaruję lukrem i układam jedne na drugich, od największego do najmniejszego, aby utworzyły kształt choinki. Na koniec dekoruję kolorowymi spożywczymi perełkami, które imitują bombki. Choinki odstawiam w chłodne miejsce, by lukier dobrze zastygł.

Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł.

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.