Reklama
  • Środa, 4 stycznia 2017 (08:05)

    Indyk w winogronach

Składniki na 6 porcji: 380 dag filetu z piersi indyka 31 cebula 31 mała cukinia 33 łyżki masła 3po 20 dag ciemnych i jasnych winogron 3150 ml bulionu drobiowego 350 ml gęstej śmietany 3sól, pieprz 3kilka gałązek natki lub trybuli

czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 3,40 zł

Reklama

1 Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na sześć porcji. Każdą porcję natrzyj starannie solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, odłóż.

2 Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Cukinię wyszoruj pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Odetnij końcówki, resztę warzywa pokrój w kostkę. Winogrona oderwij z gałązek, opłucz i osusz. Przekrój na połówki.

3 Na masło ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj pokrojoną cukinię. Smaż razem, mieszając, 5 minut. Wrzuć połówki winogron, ogrzewaj jeszcze 3-4 minuty.

4 Bulion podgrzej, połącz ze śmietaną. Wlej na patelnię z warzywami i winogronami, wymieszaj. Włóż obsmażone kawałki indyka. Duś całość 5-6 minut. 5Powstały sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z mięsem. Ozdób natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 75 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 30 dag wiśni, 4 łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej czekolady,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.