Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (13:00)

    Gwiazda z makiem

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji.

Przygotowanie: ok. 90 minut.

Reklama

1. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włożyć resztę mąki i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wymieszać mikserem.

2. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić, by podrosło.

3. Białko ubić na sztywną pianę. Odłożyć 1 łyżkę piany, resztę wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na pergaminie na dwa identyczne koła. Na jeden placek wyłożyć masę makową.

4. Brzegi placka posmarować pozostałym białkiem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć na brzegach. Pośrodku położyć malutką miseczkę, by wyznaczała środek. Zrobić na cieście 16 promienistych nacięć. Łapać jednocześnie dwa kawałki ciasta i, wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz, sklejać w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie chcą się skleić, posmarować je białkiem.

5. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec ok. 30 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować kandyzowanymi wisienkami.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.