Reklama
  • Środa, 27 listopada 2013 (11:00)

    Groch z kapustą i królewska kura

Rodzice taty pochodzą z Częstochowy, od jego mamy przejęłam przepis na groch z kapustą. Choć wiem, że nie tylko tam jest popularny. To pyszne postne danie, wolę je nawet od bigosu. Jeśli ktoś zapytałby mnie o tradycyjny polski smak, dałabym mu do spróbowania świąteczny groch z kapustą.

Reklama

250 g żółtego grochu w połówkach, moczonego ok. 6 godzin, 1 kg kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, 2 łyżki masła, 2 duże cebule pokrojone w kostkę, sól i pieprz do smaku. Zasmażka: 2 łyżki klarowanego masła, 2 łyżki mąki pszennej.

Groch gotuj do miękkości (ok. 40 minut) w dużej ilości wody. Pięć minut przed końcem gotowania posól do smaku. Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij. Gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody (pamiętaj, że kapusta puści sok) z liściem laurowym. Lekko odsącz (ma pozostać nieco wody z gotowania). Dopraw kminkiem i cząbrem.

Rozpuść na patelni 2 łyżki masła, zrumień na nim cebulę. Dodaj ją do kapusty. Połowę grochu wrzuć w całości do kapusty, resztę rozgnieć praską do ziemniaków na purée i też dodaj do kapusty. Na wolnym ogniu duś groch z kapustą ok. 10 minut, często mieszając.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrób jasną zasmażkę z masła i mąki. Wlej ją do gorącej kapusty. Gotuj 2–3 minuty.

Królewska Kura ze Śródziemnomorza

Czas przygotowania: 3–4 godziny.

Nadzienie: 200 g kaszy kuskus, sok z 1 dużej pomarańczy, skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout (www.arabskie.pl), 100 g różnych orzechów (włoskich, piniowych, pistacji, migdałów), 125 g owoców suszonych (fig, daktyli, rodzynek, wiśni, moreli, śliwek), 4 łyżki posiekanej świeżej mięty i natki pietruszki, 1 szklanka bulionu z kurczaka, 2 łyżki oliwy extra virgin.

Duża kura lub pularda (2–3 kg), 3 łyżki roztopionego masła, 1 łyżka oliwy extra virgin, 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout, 1/2 kg niedużych cebulek obranych i pokrojonych na pół lub w ćwiartki, 1 kg obranych kasztanów jadalnych (mogą być mrożone).

Nadzienie: Pistacje, migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. To samo zrób z morelami, śliwkami, daktylami i figami. Orzechy piniowe i resztę owoców zostaw w całości. Kuskus wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny, przyprawę ras el hanout, orzechy, owoce suszone i posiekane zioła. Zalej gorącym bulionem z kurczaka i oliwą, przykryj, odstaw. Nagrzej piekarnik do 200ºC.

Wymieszaj w misce roztopione masło z oliwą. W drugiej połącz sól, pieprz i przyprawę ras el hanout. Brytfannę posmaruj odrobiną tłuszczu, włóż do niej umytą i osuszoną kurę. Posmaruj ją ze wszystkich stron resztą roztopionego tłuszczu, natrzyj mieszanką przypraw. Wymieszaj nadzienie. Nafaszeruj nim kurę, zaszyj nicią kuchenną, zwiąż ze sobą nóżki.

Piecz 2–3 godziny (zależy, ile waży kura – ok. godziny na kilogram), aż wypływający po nakłuciu mięsa sok będzie przezroczysty. Godzinę przed końcem pieczenia wrzuć do brytfanny kasztany i cebulki.

Więcej na temat:groch | Groch z kapustą | kura | pra | pistacje | rodzice | z

Zobacz również

  • Składniki na 35 sztuk: 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, sól, 2 jajka, 30 dag mąki pszennej, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, lukier... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.