Reklama
  • Poniedziałek, 23 grudnia 2013 (13:05)

    Gęś z jabłkami

Składniki na 12 porcji: 1 sprawiona gęś (3-4 kg), 3 szklanki bulionu drobiowego, 1,5 kg kwaśnych jabłek, majeranek, sól, pieprz, 5 łyżek miodu, słoik borówek .

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Sprawioną gęś umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.

2. Jabłka umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Z połowy delikatnie wydrąż środki.

Reklama

3. Resztę owoców pokrój na drobne kawałki, wymieszaj z majerankiem i napełnij nimi tuszkę. Zszyj ją ostrożnie nicią kuchenną.

4. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Wlej szklankę bulionu i piecz 2 godziny w temperaturze 180°C. Następnie zmniejsz do 120°C, obróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 2 godziny. Co jakiś czas podlewaj bulionem.

5. Na 10 minut przed wyjęciem tuszki z piekarnika posmaruj ją miodem i dołóż wydrążone jabłka.

6. Gotową gęś umieść na półmisku. Wokół ułóż wydrążone jabłka i napełnij je borówkami. Danie podawaj np. z ziemniakami puree.

Telemax
Więcej na temat:gęś | jabłka

Zobacz również

  • Skład na 10 sztuk: Ciasto ● 1/2 kg mąki tortowej ● 1/2 kostki masła ● 5 żółtek ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru pudru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao. Lukier ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.