Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Filet z kaczki w pomarańczach

Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi kaczki (po ok. 40 dag każdy), 3 pomarańcze, 100 ml białego wina, 1-2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżka soli, 1 łyżka smalcu.

1. Pomarańcze sparz, wytrzyj, z jednej wyciśnij sok, drugą obierz i pokrój w plasterki. Filety z kaczki umyj, osusz. Skórę na filetach możesz naciąć ostrym nożem w grubą kratkę, ale tak by nie uszkodzić mięsa. Sól wymieszaj z rozmarynem i mielonym pieprzem. Mieszanką natrzyj mięso. Odstaw je na ok. 30 minut.

2. Na patelni rozgrzej smalec, włóż filety (skórą do dołu). Smaż ok. 5 minut, aż skórka stanie się rumiana. Potem przewróć mięso i smaż jeszcze 2-3 minuty.

Reklama

Filety przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej wino oraz sok z pomarańczy. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 15-20 minut, często polewając sosem z dna naczynia.

W połowie pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i zielony pieprz. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.