Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Efektowny tort chałwowy

Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki cukru, 300 g miękkiego masła, 2 łyżki likieru kawowego lub mocnej kawy, 400 g chałwy waniliowej, 1 szklanka konfitury wiśniowej, 200 ml kawy, cukier puder

Reklama

Przygotowanie: 1. Przesiane mąki wymieszaj z kakao. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. W następnej kolejności dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp. 160°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty. 

2. Jajka wbij do szklanej lub metalowej miski, wsyp cukier. Ubijaj mikserem w kąpieli wodnej aż masa podwoi objętość, stanie się puszysta i lekko zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodawaj ją niewielkimi porcjami do masła, ubijając. Wlej likier lub kawę. Dodaj pokruszoną chałwę, ubijaj aż składniki dobrze się połączą. Krem wstaw do lodówki, by stężał.

3. Pierwszy blat ciasta nasącz 1/3 kawy i posmaruj 1/3 kremu chałwowego. Przykryj drugim blatem, nasącz 1/3 kawy i posmaruj konfiturą wiśniową. Przykryj ostatnim blatem, nasącz pozostałą kawą. Na koniec wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem (część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób nim wierzch tortu). Posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 590 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.