Reklama
  • Poniedziałek, 9 grudnia 2013 (10:05)

    Drożdżowy kulebiak z rybą i ryżem

Składniki na 12 porcji: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 5 dag drożdży, 3 łyżki masła, 1 szkl. mleka, szczypta cukru. 2 jajka, sól Farsz: 2 wędzone makrele lub dorsze,1 szkl. ryżu ugotowanego z odrobiną kurkumy. 2 jajka na twardo, 1/2 pęczka natki

Przygotowanie: Masło stop. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i łyżką mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia, wymieszaj z resztą mąki.

Reklama

Dodaj ostudzone masło, resztę mleka, 1 jajko i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć. Ciasto odstaw na godzinę.

Ryby dokładnie oczyść z ości oraz skóry, mięso rozdrobnij. Ryż wymieszaj z natką. Jajka na twardo posiekaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.

Oderwij mały kawałek do dekoracji, resztę rozwałkuj. Na placku połóż rybę, posyp ją jajkami i ryżem. Placek złóż, tworząc duży pieróg.

Z reszty ciasta wytnij ozdoby, przylep je do kulebiaka. Posmaruj drugim jajkiem. Piecz ok. 45 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.

Przygotowanie: 150 min; Cena porcji: ok. 1,50 zł; Porcja: 350 kcal.

Naj
Więcej na temat:ryby | ryby | ciasto | z | farsz | ceny | kulebiak | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.