Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (13:06)

    Drożdżowa babka bożonarodzeniowa

SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej • szczypta soli.

1 Rodzynki zalej wrzątkiem. Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Do miski wsyp 20 dag mąki, 6 dag cukru, sól, wymieszaj. Wlej drożdże, 2 jajka, połowę masła, zagnieć ciasto, odstaw do podwojenia objętości.

2 Rodzynki odsącz, obtocz w mące. Do ciasta dodaj resztę mąki, jajek, masła, cukru, wyrób ciasto. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, zagnieć.

Reklama

Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy, odstaw do podwojenia objętości. Piecz przez godzinę w temperaturze 180˚C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rodzynki | ciasto | as` | As | babka | ciasta

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 4 SZTUKI Ciasto: 25 dag margaryny • 60 dag mąki pszennej • 20 dag brązowego cukru • 7 łyżek płynnego miodu • 2 łyżeczki sody • 3 łyżki przyprawy do piernika. Lukier: białko • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.