Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (13:06)

    Drożdżowa babka bożonarodzeniowa

SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej • szczypta soli.

1 Rodzynki zalej wrzątkiem. Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Do miski wsyp 20 dag mąki, 6 dag cukru, sól, wymieszaj. Wlej drożdże, 2 jajka, połowę masła, zagnieć ciasto, odstaw do podwojenia objętości.

2 Rodzynki odsącz, obtocz w mące. Do ciasta dodaj resztę mąki, jajek, masła, cukru, wyrób ciasto. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, zagnieć.

Reklama

Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy, odstaw do podwojenia objętości. Piecz przez godzinę w temperaturze 180˚C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rodzynki | ciasto | as` | As | babka | ciasta

Zobacz również

  • Rolada makowa

    Składniki na 20 porcji: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.