Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia 2016 (13:06)

    Drożdżowa babka bożonarodzeniowa

SKŁADNIKI na 10 porcji 50 dag mąki pszennej • 5 dag świeżych drożdży • 1/4 szklanki mleka • 15 dag cukru • 5 jajek • 20 dag miękkiego masła • 15 dag rodzynek • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej • szczypta soli.

1 Rodzynki zalej wrzątkiem. Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Do miski wsyp 20 dag mąki, 6 dag cukru, sól, wymieszaj. Wlej drożdże, 2 jajka, połowę masła, zagnieć ciasto, odstaw do podwojenia objętości.

2 Rodzynki odsącz, obtocz w mące. Do ciasta dodaj resztę mąki, jajek, masła, cukru, wyrób ciasto. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, zagnieć.

Reklama

Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy, odstaw do podwojenia objętości. Piecz przez godzinę w temperaturze 180˚C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rodzynki | ciasto | as` | As | babka | ciasta

Zobacz również

  • Skład na 10 sztuk: Ciasto ● 1/2 kg mąki tortowej ● 1/2 kostki masła ● 5 żółtek ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru pudru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao. Lukier ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.