Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Drezdeńska niespodzianka

Składniki na 24 porcje: 6 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. ciepłego mleka, 10 dag drożdży, 3/4 szkl. cukru, 3 jajka, 1/2 kostki miękkiego masła, 3–4 łyżki stopionego masła, mąka do oprószenia stolnicy. Nadzienie: 1 szkl. suszonej żurawiny, 1/3 szkl. brandy, 30 dag marcepana, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 10 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 szkl. suszonej żurawiny.

Reklama

1 zł

1. Drożdże rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Dodaj szklankę mąki, wymieszaj i odstaw, by zaczyn podwoił swoją objętość. Miękkie masło utrzyj. Dodaj cukier oraz jajka. Wsyp resztę mąki, dołóż zaczyn. Wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Przygotuj nadzienie: żurawinę namocz w brandy, po 10 min osącz i posiekaj. Marcepan zagnieć razem z cukrem pudrem oraz żurawiną. Z masy uformuj 2 wałeczki o długości 20 cm.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj z niego 2 placki o śr. 20 cm. Na środku każdego ułóż wałeczek marcepanowo-żurawinowy. Zawiń ciasto, formując strucle. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj stopionym masłem i odstaw na ok. 15 min, by ponownie ciasto podrosło. Potem piecz 40 min w 180 st.

4. Masło do dekoracji stop. Upieczone strucle lekko przestudź. Jeszcze ciepłe ciasta posmaruj 1/4 stopionego masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Gotowe strucle posyp suszoną żurawiną (możesz ją wcześniej posiekać).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 10 sztuk: Ciasto ● 1/2 kg mąki tortowej ● 1/2 kostki masła ● 5 żółtek ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru pudru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao. Lukier ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.