Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Domek z piernika

Składniki na 4 porcje: • 60 dag mąki pszennej • kostka masła • 20 dag cukru • 7 łyżek płynnego miodu • opakowanie przyprawy do piernika; lukier: • szklanka cukru pudru • białko jajka • sok z cytryny; dekoracja: • czekoladowe drażetki • świąteczne landrynki • laski cynamonu

1. Rozpuść w niewielkim rondelku masło, cukier i miód. Następnie dodaj mąkę i przyprawę do piernika (szukaj takiej bez konserwantów) i dobrze wymieszaj.

Reklama

2. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.

3. Wytnij z ciasta poszczególne elementy domku. Pamiętaj o wcześniejszym zaplanowaniu otworów na drzwi i okna.

4. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 12 minut.

5. Przygotuj lukier: białko zmiksuj z cukrem pudrem na gładką lśniącą masę i wymieszaj z odrobiną soku z cytryny.

6. Umieść masę w szprycy cukierniczej i wyciśnij na elementy piernika, które trzeba skleić. Resztą udekoruj domek i użyj jako kleju do przymocowania słodkości.

7. Drzwi wykonaj z lasek cynamonu.

Czas: 160 min. 1 porcja = 500 kcal.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.