Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Cynamonek z kandyzowanymi owocami

Składniki na 12 porcji: 1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 ml likieru migdałowego, 1 łyżka cynamonu, 15 dag bakalii, 15 dag owoców kandyzowanych, szczypta soli, masło oraz kasza manna do foremki.

Reklama

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy.

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Wlej likier. Utrzyj mikserem.

2. Schłodzone białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie i owoce kandyzowane. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40––50 min (do tzw. suchego patyczka).

3. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.

Pomysł na dekorację

Keks posmaruj polewą czekoladową. Ozdób skarmelizowanymi orzechami i kandyzowanymi wiśniami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.