Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Cwibak jogurtowy

Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag jogurtu naturalnego, 15 dag oleju, 10 dag kandyzowanych wiśni i suszonych owoców (rodzynek, moreli), 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do foremki, 10 dag polewy czekoladowej, wiórki kokosowe do ozdoby.

1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na pianę z połową cukru. Wymieszać z olejem i naturalnym jogurtem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Porcjami wsypywać do masy jogurtowej. Kandyzowane i suszone owoce rozdrobnić. Dodać do ciasta. Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.

2. Podłużną foremkę-keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć przygotowane ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C. Piec przez 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

Polewę czekoladową stopić wg przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia polewy.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.