Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (13:05)

    Ciemny migdałowiec z wiśniami

Składniki na 12 porcji. Ciasto: po 2/3 szkl. cukru i mąki pszennej, 5 jajek, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka przyprawy do piernika, 1/2 szkl. mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 1 op. kremu karpatka, 1 czekolada gorzka, 2 szkl. mleka, 20 dag masła, 1 słoik dżemu wiśniowego.

Reklama

1. Jajka ubij z cukrem. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Wsyp do jajek. Utrzyj mikserem. Do masy dodaj migdały, wymieszaj łyżką.

2. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 min w temp. 180 st. Wystudź. Rozetnij na 2 placki jednakowej grubości.

3. Czekoladę połam na kawałeczki, natępnie stop w kąpieli wodnej. Zagotuj 1 szkl. mleka. W drugiej rozmieszaj proszek na krem. Wlej na mleko. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Wystudź, utrzyj z masłem. Odłóż 1/3 kremu, resztę wymieszaj z czekoladą.

W tortownicy ułóż 1 biszkopt. Posmaruj go dżemem. Na to wyłóż 1/2 ciemnego kremu, następnie masę jasną i ponownie krem ciemny. Przykryj pozostałym biszkoptem. Udekoruj wg uznania.

Wersja z kawową nutką

3 łyżki mielonej kawy zalej 1/3 szkl. wrzątku. Zaparzaj 5 min, przecedź przez sitko. Napar wlej do jajek z cukrem (przed mąką).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:'Masa' | "Masa" | Masa | z

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 20 porcji Spód: 40 dag mąki • 6 łyżek cukru • 20 dag masła • cukier waniliowy • 2 łyżki kakao • 3 łyżki śmietany kremówki • 2 łyżeczki proszku do piecz. Masa serowa: 1 kg twarogu • 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.