Reklama
  • Czwartek, 11 grudnia 2014 (13:05)

    Ciasto miodowe z masą śliwkową

Ciasto miodowe: 50 dag mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 25 dag margaryny, łyżeczka sody, 2 łyżki dowolnego miodu, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa śliwkowa: 1 i 1/2 kostki masła, 20 dag śliwek kalifornijskich i rum do ich namoczenia, 750 ml mleka, 2 budynie waniliowe i łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 i 1/2 łyżki kakao, gotowa polewa czekoladowa i mielone orzechy.

1. Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatam je, dzielę na 3 części. Każdą oddzielnie wałkuję i wykładam na przy gotowane blaszki (24x36 cm). Nakłuwam widelcem i osobno piekę, ok. 15 min w 180°C. Upieczone placki studzę.

Reklama

2. Śliwki moczę przez ok. 12 godzin w alkoholu. Odcedzam, kroję. Połowę mleka zagotowuję z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczam budyń, mąkę i żółtka. Wlewam do gotującego się mleka. Zestawiam z ognia.

3. Kakao zaparzam w niewielkiej ilości gotującej się wody i studzę. Masło ucie ram. Do utartego, dokładam stopniowo przestudzoną masę budyniową. Wlewam kakao, mieszam, a następnie dodaję śliwki. Mieszam. Przekładam masą 3 miodowe placki.

4. Wierzch ciasta dekoruję polewą i posypuję mielonymi orzechami.

Można się uzależnić od tego ciasta. Jest pyszne Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Więcej na temat:ciasto | ciasta | FA | z | ma | ciast

Zobacz również

  • Skład na 10–12 sztuk: ● 4 szklanki mąki pszennej ● 200 g masła ● 30 g drożdży ● 8 łyżek miodu ● 1 niepełna szklanka cukru pudru ● 2 jajka ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 40 g przyprawy do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.