Reklama
  • Piątek, 15 stycznia (13:05)

    Ciasto drożdżowe z morelami i rodzynkami

Składniki na 12 porcji: pół szklanki soku gruszkowego, 10 dag suszonych moreli, 30 g rodzynek, 1/2 kg mąki, 1 kostka (42 g) drożdży, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, 3/4 szklanki mleka, 3/4 kostki masła, 75 g niesolonych orzeszków ziemnych, 2 łyżki kakao, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej. Dekoracja: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka suszonych moreli, rodzynków i orzeszków ziemnych

Dobra rada. Do ciasta możesz dodać również drobno pokrojone daktyle. Co ciekawe, mimo dużej zawartości cukru, daktyle nie podnoszą jego poziomu we krwi.

Przygotowanie:

Reklama

Rodzynki i pokrojone w kostkę morele namocz przez noc w soku gruszkowym. Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Podgrzej mleko razem z masłem i dolej do suchych składników. Wyrób ciasto i podziel je na pół.

Do jednej części dodaj rodzynki, morele, orzeszki ziemne, kakao, cynamon oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj. Obie części pozostaw do wyrośnięcia. Z ciemnego ciasta utwórz walec.

Jasne rozwałkuj i owiń je wokół ciemnego. Całość przełóż do keksówki i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w 175 °C przez 35 minut.

Po ostygnięciu wyjmij ciasto z formy. Utrzyj lukier z cukru pudru, soku z cytryny i 2 łyżek zimnej wody. Polej nim ciasto i posyp je kawałkami moreli, rodzynków i orzeszków.

Czas przygotowania: ok. godziny (bez czekania). Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 420 kcal.

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | rodzynki | ciasta | z | ciast

Zobacz również

  • Składniki na 25 sztuk: 25 dag mąki razowej,1 łyżka kakao, 1 łyżka przyprawy korzennej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4 łyżki cukru, 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.