Reklama
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Choinki z niespodzianką

Składniki na 10 sztuk: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, 150 g zimnego masła lub margaryny, 1 żółtko, 3 łyżki zimnej wody. Na nadzienie: po 40 g suszonych moreli, rodzynek, żurawiny, 40 ml soku jabłkowego, 20 g miękkiego masła, po szczypcie mielonego imbiru i cynamonu. Ponadto: 1 białko, cukier kryształ.

Przygotowanie:

1. Do miski wrzuć posiekane w kostkę morele, żurawinę oraz rodzynki. Dodaj sok jabłkowy, masło oraz przyprawy, wymieszaj. Odstaw na ok. 60 min, od czasu do czasu mieszając. 

Reklama

2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 minut.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką wytnij 20 choinek. Brzegi połowy choinek posmaruj białkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody, na środku rozłóż owocowe nadzienie i wciśnij patyczek. Przykryj pozostałymi choinkami, lekko dociskając brzegi.

Wierzch każdej posmaruj białkiem i posyp cukrem. Choinki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 290 kilokalorii

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.