Reklama
  • Piątek, 24 lutego (08:00)

    Choinki w aromatycznych muffinkach

Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu wiśniowego ● 50 g mlecznej czekolady ● 12 paluszków ● 150 g białej czekolady ● zielony barwnik ● cukrowe gwiazdki, kolorowa posypka

1. Do 2 łyżek mleka stopniowo dodaję 12 łyżeczek cukru pudru i ucieram, aż powstanie lukier o gęstości śmietany. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaję jeszcze odrobinę mleka.

2. W misce łączę suche składniki: mąkę, 170 g cukru, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Do drugiej wlewam olej, jajo i 170 ml mleka. Mokre składniki krótko mieszam z suchymi. Formę do muffinek wykładam papilotkami i nakładam ciasto do 1/3 wysokości. Dodaję pół łyżeczki dżemu i dopełniam ciastem. Piekę 20–25 minut w 190ºC. Ostudzone muffiny smaruję przygotowanym wcześniej lukrem.

Reklama

3. Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i płynną smaruję całe paluszki. Układam je na folii aluminiowej, aby czekolada zastygła.

4. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję barwnik. Płynną przekładam do szprycy z cienką końcówką i wyciskam na paluszki wzorek przypominający choinkę. Posypuję kolorową posypką, a na czubku przyczepiam gwiazdkę. Zostawiam do zastygnięcia. Choinki wkładam w muffinki i podaję.

Wartość odżywcza sztuki 342 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 45 g.

Czas przygotowania ok. 70 minut. Cena sztuki ok. 1,10 zł.

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.