Reklama
  • Poniedziałek, 4 stycznia (11:00)

    Bûche de Noël tradycyjne francuskie ciasto

Na krem czekoladowy: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 200 g śmietany kremówki, 100 g czekolady ciemnej Na biszkopt: 2 jajka, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g mąki pszennej, papier do pieczenia, kakao, gwiazdki anyżu i laski cynamonu do ozdoby

Reklama

Zrób krem: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, odstaw. Masło utrzyj z cukrem pudrem, powoli dodawaj do niego śmietanę (o temperaturze pokojowej). Wlej czekoladę. Wymieszaj, odstaw. Zrób ciasto: żółtko i jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200°C.

Ciasto wylej na wyłożoną pergaminem blachę i piecz 8–10 minut. Wyjmij i wystudź. Na biszkopcie rozsmaruj krem czekoladowy (zostaw porcję do ozdoby) i zwiń go w roladę.

Wierzch posmaruj nierówno resztą kremu. Zanurz widelec w gorącej wodzie i wyrysuj nim na kremie wzór przypominający korę (bûche de Noël to po francusku „świąteczne polano”). Oprósz warstwą kakao, ozdób anyżem i laskami cynamonu.

Więcej na temat:ciasto | Zr | no | de | ciast | ciasta

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 20 porcji Ciasto: 50 dag mąki • 25 dag masła • 5 dag świeżych drożdży • 10 dag cukru pudru • 2 jajka • 3 żółtka • 5 kropli aromatu waniliowego • 3 łyżki gęstej śmietany. Masa makowa:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.