Reklama
  • Wtorek, 12 stycznia (13:05)

    Brzoskwiniowy kopiec. Bez pieczenia

Składniki na 10 porcji: 50 dag serka waniliowego homogenizowanego, 15 dag serka mascarpone, 4-5 świeżych brzoskwiń, 1 twarda gruszka, 2 żółtka, 1 pojedynczy cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 dag biszkoptów, 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki wrzątku, 1/2 szkl. herbaty (lekko posłodzonej z sokiem z cytryny).

Reklama

1. Gruszkę i brzoskwinie pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 szkl. wody zagotuj z sokiem cytrynowym i cukrem, wrzuć gruszkę. Gotuj 1-2 minuty, odcedź. Owoce wymieszaj.

2. Biszkopty pokrusz na duże kawałki i skrop herbatą. Serek waniliowy zmiksuj z mascarpone. Ubij żółtka z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść we wrzątku.

3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów. Połącz masę serową z żółtkami i żelatyną. Domieszaj połowę owoców. Masę i biszkopty ułóż warstwami w małej tortownicy. Schłodź, wyjmij, posyp resztą owoców.

Naj
Więcej na temat:kopiec

Zobacz również

  • Składniki na 40 sztuk: 25 dag mąki pszennej, 1 jajko, po 7 dag masła orzechowego i zwykłego, sok i skórka z cytryny, 4 łyżki mielonych orzechów ziemnych (fistaszków), 10 dag cukru pudru, polewa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.