Reklama
  • Wtorek, 12 stycznia 2016 (13:05)

    Brzoskwiniowy kopiec. Bez pieczenia

Składniki na 10 porcji: 50 dag serka waniliowego homogenizowanego, 15 dag serka mascarpone, 4-5 świeżych brzoskwiń, 1 twarda gruszka, 2 żółtka, 1 pojedynczy cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 dag biszkoptów, 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki wrzątku, 1/2 szkl. herbaty (lekko posłodzonej z sokiem z cytryny).

Reklama

1. Gruszkę i brzoskwinie pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 szkl. wody zagotuj z sokiem cytrynowym i cukrem, wrzuć gruszkę. Gotuj 1-2 minuty, odcedź. Owoce wymieszaj.

2. Biszkopty pokrusz na duże kawałki i skrop herbatą. Serek waniliowy zmiksuj z mascarpone. Ubij żółtka z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść we wrzątku.

3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów. Połącz masę serową z żółtkami i żelatyną. Domieszaj połowę owoców. Masę i biszkopty ułóż warstwami w małej tortownicy. Schłodź, wyjmij, posyp resztą owoców.

Naj
Więcej na temat:kopiec

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.