Reklama
  • Środa, 16 grudnia 2015 (11:00)

    Brazylianka

Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej typ 500, 10 dag margaryny lub masła, 2 jajka, 4 łyżki miodu płynnego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany. Krem: szkl. mleka, 8 dag cukru (ok. 6 łyżek), 2 łyżeczki cukru wanilinowego, łyżka mąki pszennej typ 500, łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag margaryny lub masła. Masa jabłkowa: kg jabłek (po obraniu), galaretka pomarańczowa.

Reklama

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 95 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji

Alina Waliczek z Dzimierza

1 Ciasto: wszystkie składniki oprócz śmietany miksuję na jednolitą masę. Dodaję po łyżce śmietany i miksuję, aż uzyskam miękkie, ale nie rzadkie ciasto.

2 Ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą wykładam na blachę z pergaminem. Piekę 20 min w temp. 200ºC. Tak samo piekę resztę placków.

3 Krem: obie mąki mieszam z 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka gotuję z cukrami, łączę z tym z mąkami, gotuję. Studzę. Margarynę ucieram, dodaję po łyżce budyniu, ucieram.

4 Masa: jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach. Smażę. Rozpuszczam galaretkę, wlewam do jabłek, mieszam i je studzę.

5 Przekładam warstwy ciasta: placek, krem, placek, tężejąca masa jabłkowa, placek.

Więcej na temat:ciasto | 'Masa' | "Masa" | Masa | krem | koszt | przepis | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: pół szklanki soku gruszkowego, 10 dag suszonych moreli, 30 g rodzynek, 1/2 kg mąki, 1 kostka (42 g) drożdży, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, 3/4 szklanki mleka, 3/4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.