Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:01)

    Bezowa chmurka z bitą śmietaną

Składniki na 8 porcji: 3 mocno schłodzone białka, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 kawałek skórki cytrynowej, 20 dag cukru, szczypta soli, 1 tabliczka (10 dag) białej czekolady, 30 dag śmietany kremówki, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii, 2–3 połówki moreli z puszki, plasterki pomarańczy, smażone w cukrze grube wiórki czekoladowe.

Czas przygotowania: 25 minut (bez suszenia bezy i chłodzenia kremu). 1 porcja: 370 kcal. Cena porcji: 1,75 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Dzień wcześniej: blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze narysuj 2 kółka (o śr. 19 cm). Białka ubij ze szczyptą soli oraz łyżeczką soku z cytryny. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy piana z białek będzie już sztywna, domieszaj mąkę.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 st. Na każdy papierowy krążek na blasze wyłóż połowę masy bezowej. Delikatnie rozsmaruj ją równomierną warstwą. Wstaw do piekarnika i susz około godziny. Potem piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw tak blaty bezowe do wystudzenia na noc.

3. Następnego dnia: czekoladę posiekaj. Śmietanę bardzo mocno podgrzej (ale nie gotuj!), zdejmij z ognia. Wrzuć kawałeczki czekolady i mieszając, rozpuść ją. Przelej do miseczki, wystudź, a następnie schładzaj 2 godziny w lodówce.

Czekoladową śmietankę wymieszaj z rdzeniem wanilii, ubij na sztywno. Przygotowaną masą przełóż blaty bezowe. Posmaruj nią także wierzch tortu. Udekoruj morelami pokrojonymi na kawałeczki, plasterkami pomarańczy i wiórkami czekolady.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ceny | z | czekolady

Zobacz również

  • Składniki na 15 porcji: 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 25 dag masła, 1 cukier waniliowy, 4 jajka, 1 łyżka mleka, 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.