Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Bakaliowy wieniec

Składniki na 10 porcji. Ciasto: 30 dag mąki pszennej • 125 ml mleka • 3 dag świeżych drożdży • 5 dag masła • 1/4 szklanki cukru • 2 jajka • szczypta soli. Nadzienie: 100 ml konfitury wiśniowej • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych moreli • 5 dag suszonych śliwek. Dekoracja: jajko • łyżka mleka • łyżeczka cynamonu.

Reklama

1. Podgrzej mleko, dodaj łyżkę cukru, drożdże i mąkę. Odstaw. Masło roztop, dodaj mąkę, cukier, sól, drożdże, jajka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw, aż podwoi swoją objętość.

2. Owoce zalej wrzątkiem, odsącz, pokrój. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm, posmaruj konfiturą i posyp owocami. Zwiń je w roladę, ułóż na papierze do pieczenia i przetnij wzdłuż na 2 wałki.

Przeplataj je ze sobą na przemian, uformuj w wieniec i zlep końce. Jajka roztrzep, wymieszaj z mlekiem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasta. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

CZAS: około 2 godzin

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.