Reklama
  • Czwartek, 2 lutego 2017 (15:05)

    Bakaliowe serduszka

Skład na 70 sztuk: ● 100 g płynnego miodu ● 30 g masła ● jajo ● 50 g brązowego cukru ● 250 g mąki ● po łyżce kakao i proszku do pieczenia ● 2 łyżeczki przyprawy do piernika ● owoce kandyzowane, bakalie i gotowe kolorowe lukry do dekoracji.

Czas przygotowania 120 minut. Cena sztuki ok. 0,20 zł

Reklama

1. Do rondelka przekładamy miód, masło i brązowy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

2. Ostudzony miód z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie roztrzepujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.

Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

3. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część odkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8–10 minut w 200ºC. W międzyczasie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, wycinamy serduszka i pieczemy.

4. Ostudzone pierniki dekorujemy według uznania kandyzowanymi owocami, bakaliami i kolorowymi lukrami.

Zobacz również

  • Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.