Reklama
  • Piątek, 9 grudnia 2011 (13:02)

    Aromatyczne pomarańcze na święta

Pomarańczowe cząstki pasują do serów, mięs i dekorują menu a skórka pachnie świętami. Owoce te są też bogatym źródłem wapnia i witaminy C, dbają więc o nasze zdrowie i urodę.

Zdjęcie

Udekorowana goździkami pomarańcza ozdobi świąteczny stół i roztoczy piękny zapach   /© Panthermedia
Udekorowana goździkami pomarańcza ozdobi świąteczny stół i roztoczy piękny zapach  
/© Panthermedia

Witamina C, nazywana jest witaminą duszy, ponieważ gdy w naszym organizmie zaczyna jej brakować, trudniej pokonujemy stresy i przygnębienie, tak częste o tej porze roku. Pomarańcze można jeść na surowo i na ciepło. Dietetycy twierdzą, że szklanka świeżego soku pomarańczowego powinna rozpoczynać nasz dzień.

Zdrowe kolorowe sałatki

Pokrojone cząstki tego owocu wspaniale komponują się z listkami cykorii, rodzynkami i jogurtem brzoskwiniowym. Cząstki pomarańczy i mango można też wymieszać z sałatą lodową, orzechami włoskimi i serkiem pleśniowym. Doprawmy kompozycję sosem winegret.

Reklama

Najprostszą sałatką, która jest zarazem bombą witaminową, jest miks pomarańczy z marchewką. Pomarańczę kroimy jak najdrobniej, a marchew trzemy na grubej tarce. Jeśli chcesz podkreślić słodki smak tych owoców, wymieszaj pokrojone pomarańcze i orzechy włoskie z kuskusem.

Na obiad lub lunch

Na przystawkę można podać pomarańcze z serem pleśniowym: pasuje zarówno valbon, jak i rokpol. Dobrym pomysłem jest podanie smażonej wątróbki cielęcej z brokułami, szpinakiem i właśnie pomarańczami. W przypadku serwowania wątróbek, pomarańcze zastępują tak popularne w kuchni polskiej jabłka.

W towarzystwie mięsa

Kurczaka, kaczkę i gęś faszerujemy pokrojonymi ćwiartkami pomarańczy i mandarynek z dodatkiem goździków i rodzynek. Po wymieszaniu zalewamy je kilkoma łyżkami oleju i posypujemy tymiankiem. W trakcie pieczenia słodki i aromatyczny sok przeniknie całą pieczeń.

Jeśli chcesz zrobić coś na szybko, a masz w domu grill, do grillowanych plastrów kurczaka dołóż plastry pomarańczy i ułóż je na mięsie na talerzu. Sok z pomarańczy można dodawać do wszystkich rodzajów mięsa.

Zdjęcie

Kaczka w pomarańczach to idealne danie na odświętny obiad   /© Bauer
Kaczka w pomarańczach to idealne danie na odświętny obiad  
/© Bauer

Zobacz nasze przepisy z pomarańczami:

Śledzie w pomarańczach

Ryba w pomarańczowym sosie

Ciasto pomarańczowe

Kaczka w pomarańczach

Sałatka z pomarańczą

Na żywo

Zobacz również

  • SKŁADNIKI na 20 porcji Spód: 40 dag mąki • 6 łyżek cukru • 20 dag masła • cukier waniliowy • 2 łyżki kakao • 3 łyżki śmietany kremówki • 2 łyżeczki proszku do piecz. Masa serowa: 1 kg twarogu • 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.