Reklama
  • Środa, 11 stycznia (13:05)

    Angielski pudding

Składniki na 8 porcji: 125 ml brandy (ew. rumu), 25 dag masła, po 7 dag cukru brązowego i białego, 3 jajka, 18 dag mąki, po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika, 80 dag różnych bakalii, 25 dag bułki tartej, 150 ml mleka, mąka do posypania.

Bakalie zalej brandy i odstaw na 12 godzin. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym. Wbij jajka. Wsyp mąkę przesianą z cynamonem i przyprawą do piernika. Wrzuć bakalie. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wymieszaj.

Reklama

Przygotuj 8 lnianych ściereczek. Zanurz je we wrzątku, dobrze odciśnij i oprósz mąką. Na ściereczki nałóż porcje ciasta. Brzegi ściereczek unieś, zwiąż ponad ciastem. Mieszki włóż do wrzącej wody. Gotuj 4-5 godzin.

Potem pudding wystudź i włóż do lodówki na 2 tygodnie (a jeszcze lepiej na miesiąc). Przed podaniem pudding podgrzewaj jeszcze 45 minut we wrzącej wodzie. Odcedź i wyjmij ze ściereczek. Serwuj np. z sosem waniliowym.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.