Reklama
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Składniki. Ciasto: 350 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 80 g margaryny do pieczenia lub masła (jeśli ma to być domek do jedzenia), 3 jajka, 4 łyżki miodu, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżki mielonego imbiru. Lukier: 1 białko, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ok. 150 g cukru pudru.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 12 porcji: 1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 ml likieru migdałowego, 1 łyżka cynamonu, 15 dag bakalii, 15 dag owoców kandyzowanych, szczypta soli, masło oraz kasza manna do foremki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 24 porcje: 6 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. ciepłego mleka, 10 dag drożdży, 3/4 szkl. cukru, 3 jajka, 1/2 kostki miękkiego masła, 3–4 łyżki stopionego masła, mąka do oprószenia stolnicy. Nadzienie: 1 szkl. suszonej żurawiny, 1/3 szkl. brandy, 30 dag marcepana, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 10 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 szkl. suszonej żurawiny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 12 porcji: 15 dag mąki pszennej, 15 dag miękkiego masła, 1 szkl. cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 15 dag ulubionych bakalii, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżki otartej skórki cytrynowej, cukier puder i bakalie do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 15 porcji. Ciasto: 3 jajka, 1 szkl. cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego , 1 szkl. mąki pszennej, sól, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 op. budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 10 dag miękkiego masła, 7 dag łuskanych pistacji, zielony barwnik spożywczy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 20 porcji. Ciasto: 5 dag drożdży, 500 ml ciepłego mleka, 20 dag cukru, 1 kg mąki tortowej, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 20 dag masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko do posmarowania ciasta. Nadzienie: 300 ml mleka, 3 łyżki cukru, 30 dag mielonych pistacji, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżki dżemu morelowego, cynamon.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 25 porcji. Ciasto: 5 dag drożdży, 500 ml ciepłego mleka, 20 dag cukru, 1 kg mąki tortowej, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 20 dag masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko do posmarowania ciasta. Nadzienie: 25 dag marcepana, po 5 dag kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy, rodzynek oraz posiekanych migdałów.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 30 porcji: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. płynnego miodu, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, po 10 dag suszonych moreli, migdałów, orzechów laskowych, rodzynek i kandyzowanych wiśni, 1 jajko, 1 cytryna, 1 łyżka kakao, po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry oraz zmielonych goździków, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (08:05)

    Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/2 szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 2 dag migdałów bez skórki (blanszowanych), 5 dag orzechów laskowych bez skórki, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 ml rumu. Dekoracja: cukier puder, ciasteczka, np. w kształcie gwiazdek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 11 stycznia (13:05)

    Składniki na 6 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 10 dag miękkiego masła, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko do posmarowania ciasta, porcelanowa figurka króla, cały migdał albo suche ziarenko fasoli.

    Czytaj więcej Komentarzy:0