Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: ok. 2,5 szklanki mąki ●10 dag masła ●12 jajek ●1,5 szklanki cukru ●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ●szczypta soli ●10 dag orzechów włoskich ●5 dag śliwek suszonych ●25 dag rodzynek, ewentualnie inne bakalie (np. kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle, orzechy laskowe itp.).

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1/2 kg miodu ●2 szklanki cukru ●25 dag smalcu (lub masła) ●kg mąki pszennej ●3 jajka ●3 płaskie łyżeczki sody ●1/2 szklanki zimnego mleka ●1/2 łyżeczki soli ●2-3 torebki przypraw korzennych (cynamon, goździki, imbir, kardamon) ●powidła śliwkowe ●dekoracja, np. czekoladowa

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Masa: ●30 dag maku ●15 dag miodu ●10 dag cukru ●5 dag migdałów ●10 dag namoczonych rodzynek ●skórka otarta z pomarańczy ●2 wyszorowane jajka; do zaparzenia maku: szklanka wody i szklanka mleka; na ciasto: ●30 dag mąki pszennej ●10-12 dag cukru ●8 dag roztopionego masła ●2 jajka ●żółtko ●1/2 szklanki mleka w temperaturze ok. 35°C ●1,5 dag drożdży ●szczypta soli; do dekoracji: np. biały lukier

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Ciasto: ●45 dag mąki ●łyżeczka cynamonu ●5 dag masła ●jajko ●5 dag cukru ●4 dag drożdży ●1/3 szkl. ciepłej wody ●4 łyżki mleka ●szkl. rodzynek; nadzienie: ●2 jabłka ●inne bakalie, np. wiśnie z syropu ●łyżeczka cynamonu ●10 dag cukru ●łyżka stop. masła ●4 łyżki b. tartej

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 40 dag piersi kurczaka ●50 dag miel. mięsa wieprzowego ●30 dag łopatki wieprzowej w kawałku ●musztarda sarepska ●przecier pomidorowy ●2 łyżki majeranku ●sól, pieprz, cukier do smaku ●suszone pomidory (słoiczek, np. własnej roboty) ●2 jajka ●szkl. bułki tartej (+do formy) ●olej ●ząbek czosnku

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 4 udka kaczki ●80 dag mroż., oczyszczonych kurek ●olej, masło ●2 ząbki czosnku ●sól, pieprz, tymianek ●cebula

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1,5 kg mięsa z piersi indyka ●sól, biały pieprz ●25 dag świeżych lub mrożonych żurawin ●15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie lub morele w zalewie) ●2 łyżki masła ●cukier ●zioła, sałata do dekoracji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1,2 kg wołowiny zraz. ●20 dag słoniny ●3 łyżki mąki ●seler ●3 marchewki ●pietruszka ●2 cebule ●6 liści laur. ●4 susz. grzyby ●1,5 l bulionu woł. ●kieliszek czerw.wina ●tymianek ●sól, pieprz ●olej

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 80 dag piersi kurczaka●sól ●mielony czarny pieprz ●cukier ●3 łyżki oleju roślinnego ●2 nieduże cebule ●300 ml pitnego miodu (najlepiej trójniaka) ●3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego ●łyżka zielonego pieprzu w ziarnach ●3 łyżki masła ●tymianek, rozmaryn ●owoce do dekoracji, np. figi

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 70 dag schabu ●olej ●miód ●płatki migdałów ●mrożona fasolka szparagowa ●wędzony boczek ●papryka, sól, pieprz, czosnek

    Czytaj więcej Komentarzy:0