Reklama
  • Środa, 27 listopada 2013 (11:00)

    Lubię zbierać egzotyczne przyprawy. Przynajmniej raz do roku mam okazję wykorzystać swoją kolekcję, komponując aromatyczną mieszankę do pierników. Najważniejsze są w niej cynamon i imbir. Jednak to kilka sekretnych dodatków sprawia, że różni się od gotowych przypraw korzennych. Jakie to składniki? Suszona skórka mandarynkowa, anyżek, jawajski cubeb, zwany ogoniastym pieprzem, i graines de paradis, czyli aframon madagaskarski. Co roku piekę jeden rodzaj pierników, ale na każde Boże Narodzeni

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 listopada 2013 (11:00)

    Rodzice taty pochodzą z Częstochowy, od jego mamy przejęłam przepis na groch z kapustą. Choć wiem, że nie tylko tam jest popularny. To pyszne postne danie, wolę je nawet od bigosu. Jeśli ktoś zapytałby mnie o tradycyjny polski smak, dałabym mu do spróbowania świąteczny groch z kapustą. 250 g żółtego grochu w połówkach, moczonego ok. 6 godzin, 1 kg kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, 2 łyżki masła, 2 duże cebule

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 26 listopada 2013 (08:00)

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 50 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 1 jajko + 2 żółtka, 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 łyżeczka przyprawy piernikowej. Nadzienie: 2 słoiki powideł śliwkowych, po 5 dag suszonych śliwek, moreli, fig i daktyli, 10 dag rodzynek, 2 białka.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: gęś zatorska (ok. 5 kg), sól, pieprz, majeranek Na sałatkę: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 1 kg kapusty kiszonej z Charsznicy, 2 duże białe cebule, 2 szklanki ugotowanej fasoli korczyńskiej, dużo białego pieprzu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: kaczka (ok. 2 kg), 5 dag masła, sól, pieprz, 2 pomarańcze, łyżka wody, 2 łyżki nalewki pomarańczowej, 150 ml bulionu z kurczaka, łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki miodu gryczanego, może być godziszowski , 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki : 40 dag prawdziwków (mogą być nadbużańskie), łyżka masła, 10 dag boczku, 2 duże cebule, 40 dag kindziuka, 10 dag dowolnej kiełbasy, 50 dag pokrojonych w kostkę ogórków z Kruszewa, 50 dag pokrojonych w kostkę dojrzałych pomidorów bez skóry i pestek , sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: tłuściutka pularda (młoda sterylizowana kura, dostępna na www. befsztyk.pl), sól, 3 łyżki smalcu gęsiego, szklanka wody, łyżka mąki, seler starty na tarce, gałka muszkatołowa , 1/2 pęczka natki pietruszki

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: 2 męskie garście suszonych grzybów, 2 szklanki pęczaku, główka kapusty (biała lub włoska), 2 cebule, trochę masła, 2 jajka, pieprz, sól

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej, 5 ziemniaków, 10 dag masła, 30 dag tłustego białego sera , 2 jajka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, świeża mięta Ciasto: 2 dag drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki masła, 2 szklanki mąki pszennej, 10 dag masła, żółtko, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżki soli , jajko do posmarowania

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: laska wanilii, laska cynamonu, kawałek gałki muszkatołowej, 5 goździków, gwiazdka anyżu, skórka otarta z cytryny, skórka z jednej pomarańczy, szklanka wody, szklanka miodu, 1/2 l spirytusu, 1/2 szklanki cukru

    Czytaj więcej Komentarzy:0