Reklama
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki: 12 nóżek kurczaka, 10 suszonych śliwek, 8 zmielonych goździków, łyżka startego imbiru, szklanka białego wina półsłodkiego, 4 łyżki masła klarowanego , kubek (150 g) Jogurtu Polskiego naturalnego Mlekovita, 2 łyżki przecieru pomidorowego, listki rozmarynu, sól, pieprz, 3 ziemniaki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki: filet z indyka (80 dag), 10 dag suszonej żurawiny, 10 dag suszonych moreli, szklanka soku pomarańczowego, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 20 dag plastrów boczku, 2 łyżki masła, łyżka miodu, jajko, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki: szynka bez kości (2 kg), 20 goździków, marchewka, cebula, por, łyżka nasion kolendry, laska cynamonu, łyżka czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, sól. Na glazurę: 20 dag cukru trzcinowego, 25 ml czerwonego octu winnego, 100 ml porto lub wina madera, 20 dag miodu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki: sprawiona gęś (ok. 4 kg), 80 dag winnych jabłek, 15 dag suszonych śliwek, pomarańcza, kieliszek białego wytrawnego wina, łyżeczka suszonej szałwii, cytryna, łyżka miodu, łyżka masła, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    15 dag mąki pszennej i 10 dag kukurydzianej wymieszaj z łyżeczką cynamonu i łyżką capuccino w proszku. Dodaj 6 łyżek cukru, 12 dag masła i jajko. Wyrób mikserem elastyczne ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min. Ciasto podziel na małe porcje i na oprószonej mąką stolnicy cienko kolejno je rozwałkuj. Foremką w kształcie renifera wykrawaj ciasteczka. Dziurkę do przewleczenia wstążeczki zrób słomką do napojów lub grubą wykałaczką. Rozłóż na blachach wyłożonych papier

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Do rondelka włóż 7 łyżek miodu, 6 łyżek cukru i 3 płaskie łyżki masła. Ogrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstaw na ok. 30 min. Wymieszaj 2 szklanki mąki z łyżką przyprawy do piernika, łyżką kakao, 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Połącz z rozpuszczonym miodem i jajkiem. Wyrób gładkie ciasto (najlepiej hakiem). Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na 3 mm. Foremką wycinaj płatki. Piecz w 190°C na blachach wyłożon

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 2 łyżki cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mielonych migdałów, kilka kropli aromatu migdałowego, jajko, szczypta soli, konfitura wiśniowa lub porzeczkowa, wiórki kokosowe do posypania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki na ciasto: 15 dag masła, 15 dag cukru pudru, jajko i 2 żółtka, 1/2 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży, 4 dag drożdży, szczypta soli, 30 dag mąki. Nadzienie: puszka masy makowej i 2 łyżki miodu, rodzynki, kandyzowane owoce, 3 łyżki dowolnych orzechów, rozpuszczone masło.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki na ciasto: łyżka masła, 2 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 3 łyżki miodu, łyżka rumu, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżka przyprawy do piernika, jajko. Lukier: białko, szklanka cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny. 1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Schłódź. Rozwałkuj, wytnij foremką pierniki, piecz 20 min w 180°C. Białko ucieraj z cukrem i sokiem, aż lukier będzie biały i gęsty. 2. Lukier przełóż do rożka zwiniętego z p

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Składniki: kaczka (1 i 1/2 kg). Nadzienie: 2 garści suszonych grzybów, 1 i 1/2 szklanki pęczaku, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 cebule, łyżka oleju, sól, pieprz, 2 łyżki suszonego majeranku, kminek do posypania kaczki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0