Reklama
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Składniki na 6 porcji: ■ 2 płaty matiasów z zalewy octowej ■ jabłko ■ cebula czerwona ■ pół pora (biała część) ■ łyżka kwaśnej śmietany ■ sól ■ pieprz ■ 10 dag łososia wędzonego ■ burak duży gotowany ■ natka pietruszki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 27 stycznia (08:00)

    Składniki: 50 dag mąki, 4 żółtka, 2 białka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 100 ml śmietany, pół łyżeczki sody, 2 łyżki przyprawy do pierników, 12,5 dag masła, 20 dag miodu, powidła do nadziewania. Polewa: 5 dag masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 27 stycznia (08:00)

    Składniki: 15 dag mąki, po 5 dag cukru pudru, miodu i masła, po płaskiej łyżeczce sody i przyprawy do piernika, żółtko, 1/2 gorzkiej czekolady, czekolada mleczna, groszki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 24 stycznia (13:05)

    Składniki na 20 porcji: ● 1,5 szklanki mąki ● 2 łyżki cukru ● 3 łyżki wody ● 2 łyżeczki sody ● jajko ● 2 łyżki miodu ● 3 łyżeczki przyprawy do piernika ● 40 g margaryny ● łyżka śmietany 18%.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 24 stycznia (13:05)

    Składniki na 1 porcję: Ciasto: ● 60 dag mąki pszennej ● kostka masła ● 20 dag cukru ● 7 łyżek płynnego miodu ● opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: ● szklanka cukru pudru ● białko jajka ● sok z cytryny. Dekoracja: ● czekoladowe drażetki ● świąteczne landrynki ● laski cynamonu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 23 stycznia (14:05)

    Składniki:  250 g maku  4 duże bułki  2 l mleka  6 łyżek cukru  3 łyżki masła  100 g rodzynek  50 g posiekanych migdałów  50 g migdałów w płatkach plus kilka całych obranych do dekoracji .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 2 jajka. Krem: 3 szkl. mleka, 8 łyżek kaszy manny, 1/2 szkl. cukru, 1 kostka masła. Polewa: 30 dag orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki miodu, 1/2 kostki masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Składniki: 250 g mąki pszennej, 180 g cukru , 5 jajek, 250 g masła, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 1 łyżka mleka , ok. 300 g bakalii plus trochę do dekoracji .

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 250 g masła, 4 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masa makowa: puszka masy makowej (850 g), 2 łyżki bułki tartej, 4 białka.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 19 stycznia (10:00)

    Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250 g masła, 2 szkl. cukru, 500 g miodu, 3 jajka, 3 łyżeczki sody, 125 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 torebki przyprawy korzennej, orzechy włoskie, powidła śliwkowe, skórka pomarańczowa. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej, 40 g masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0