Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (13:00)

    Składniki: ● 2 rolki ciasta francuskiego ● 150 g masy makowej ● 1 białko ● garść suszonej żurawiny ● migdały w płatkach ● cukier puder do dekoracji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 7 lutego (13:00)

    Składniki (8 porcji): ● 300 g suszonych śliwek (polskich) ● 100 g suszonych jabłek ● 50 g suszonych gruszek ● 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu ● 5 goździków ● nieduży kawałek kory cynamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Składniki na 20 porcji Na ciasto: 35 dag miodu, 12 dag cukru,20 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1 łyżka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu, 50 dag mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 125 ml mleka, 10 dag migdałów, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag moreli. Ponadto: 5 dag blanszowanych migdałów, 5 dag kandyzowanych wiśni, 1 łyżka posiekanych pistacji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Skład na 70 sztuk: ● 100 g płynnego miodu ● 30 g masła ● jajo ● 50 g brązowego cukru ● 250 g mąki ● po łyżce kakao i proszku do pieczenia ● 2 łyżeczki przyprawy do piernika ● owoce kandyzowane, bakalie i gotowe kolorowe lukry do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (15:05)

    Skład na 12 porcji: ● 80 g gorzkiej czekolady ● 4 jaja ● 100 g masła ● 150 g cukru ● łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● sok z 1/2 cytryny ● przyprawa do piernika ● 125 g mąki ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 125 g mielonych migdałów ● aromat rumowy ● 200 g mlecznej czekolady.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (11:05)

    • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 cebule, pokrojone na talarki • 2 duże posiekane ząbki czosnku • 30 jagód jałowca, posiekanych • 1 poszatkowana czerwona kapusta (ok. 1 kg) • 2 łyżki mielonego cynamonu • 4 łyżki czerwonego octu winnego • 3 łyżki brązowego cukru • 600 ml bulionu warzywnego • 2 twarde gruszki, obrane i pokrojone na ósemki

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 1 lutego (13:00)

    Składniki: 1 duży karp, sok z jednej cytryny, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, przyprawa do ryb lub ulubione zioła, ziele angielskie, liście laurowe

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 4 porcje: 2 filety z piersi kaczki (po ok. 40 dag każdy), 3 pomarańcze, 100 ml białego wina, 1-2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1 łyżka suszonego rozmarynu, 1 łyżka soli, 1 łyżka smalcu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 8 porcji: 1 sprawiona tuszka młodej gęsi (ok. 4 kg), 4 jabłka, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 3-4 łyżeczki miodu, 3 łyżki klarowanego masła, sól, pieprz, suszony majeranek, suszony tymianek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Składniki na 6 porcji: ■ 6 śledzi z zalewy octowej ■ skórka otarta z cytryny ■ łyżka kaparów ■ oliwa z oliwek ■ 2 jajka ugotowane na twardo ■ majonez ■ natka pietruszki ■ kilka oliwek ■ papryczka chili ■ cytryna.

    Czytaj więcej Komentarzy:0