Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 30 dag mąki pszennej • 125 ml mleka • 3 dag świeżych drożdży • 5 dag masła • 1/4 szklanki cukru • 2 jajka • szczypta soli. Nadzienie: 100 ml konfitury wiśniowej • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych moreli • 5 dag suszonych śliwek. Dekoracja: jajko • łyżka mleka • łyżeczka cynamonu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag jogurtu naturalnego, 15 dag oleju, 10 dag kandyzowanych wiśni i suszonych owoców (rodzynek, moreli), 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do foremki, 10 dag polewy czekoladowej, wiórki kokosowe do ozdoby.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Składniki: 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu, 20 dag + 2 łyżki cukru, 4 jajka, szczypta soli, 50 dag mąki, 1 op. cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag tłustego mielonego twarogu, 2 łyżki rumu, 22,5 dag miękkiego masła, 20 dag powideł, 7,5 cukru pudru, 5 dag całych orzechów laskowych, olej do posmarowania formy i folii aluminiowej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Składniki na 15 porcji: Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag drobnego cukru do wypieków, 16 dag masła, 200 ml mleka 3,2 proc., 5 żółtek, sól , ekstrakt z wanilii. Masa makowa: 50 dag suchego maku, 12 dag cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki płynnego miodu, 4 białka, aromat migdałowy i rumowy. Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wrzątku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki ziaren pszenicy, 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek likieru amaretto, 1/2 szklanki płynnego miodu, po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, łuskanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 kieliszek rumu, skórka z 1 pomarańczy do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 lutego (08:00)

    Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru; nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 lutego (08:00)

    Składniki na 10 porcji: ● 5 jajek ● 2 szkl. mąki ● kostka masła ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 30 dag mieszanki bakaliowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilka kropli olejku rumowego ● sól.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 20 lutego (08:00)

    Składniki na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 15 dag masła ● 30 dag płynnego miodu ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki rumu ● 15 dag cukru ● 3 jajka ● po łyżeczce smażonej skórki pomarańczowej i przyprawy piernikowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● tabliczka czekolady deserowej ● łyżka masła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Składniki na 10 porcji (1 sztukę): Na ciasto piernikowe: 600 g mąki pszennej, 250 g margaryny, 200 g brązowego cukru, 7 łyżek płynnego miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 5 łyżeczek przyprawy do piernika. Ponadto: 200 g cukru pudru, 1 białko, 2 opakowania paluszków, migdały, kolorowa posypka.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 17 lutego (14:05)

    Składniki na 12 sztuk: Na muffiny: 75 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g cukru, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 2 jajka, 4 łyżki mleka. Ponadto: 300 ml mleka, 1 budyń śmietankowy, 5 łyżeczek cukru, 250 g serka mascarpone, 350 ml śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, niebieski barwnik spożywczy, srebrne kuleczki spożywcze.

    Czytaj więcej Komentarzy:0